Het gevoel dat ik weer leef

Tekst: Fransisca Furda

In 1980 kwam ik in mijn eerste zware depressie terecht waardoor mijn eerste opname begon. Daar heb ik vele medicijnen gekregen. Heel veel verschillende waarvan ik nu niet mee zou weten welke. Ik heb het ooit eens bijgehouden door alle bijsluiters te bewaren die in de verpakkingen zaten. Ik raakte steeds verder depressief door al deze medicijnen en werd er ook erg agressief van. Ik wilde niet meer verder met mijn leven waardoor in het psychiatrisch ziekenhuis waar ik toen verbleef de enige oplossing was om mij plat te spuiten en te isoleren. Dit heeft zich jarenlang herhaald in verschillende psychiatrische ziekenhuizen. Overal werd ik volgestopt met pillen en werd ik geïsoleerd. Al die jaren ben ik totaal onderdrukt door de medicijnen.

Mijn een-na-laatste opname was zo’n twintig jaar geleden. Tot die tijd wist men niet wat er aan de hand was, heb ik ook nooit begrip gekregen van hulpverleners en daardoor ook niet van mijn familie.

In 1990 kwam ik bij een vrouwelijke psychiater en daar had ik toch een heel klein beetje het gevoel dat ze me begreep. Maar zij ging ook weer medicijnen voorschrijven. Ze begon met Moclobemide wat al snel werd opgevolgd door Lithium en vervolgens Orap. Dit heb ik 23 jaar geslikt. Ondertussen bleek ook mijn schildklier hierdoor niet goed meer te werken en ik kreeg Thyrax voorgeschreven. Alles bleef hierdoor onderdrukt en eigenlijk veranderde er ook niet veel.

pillen

17 december 2013: dat was de dag dat ik de Moclobemide, Lithium en de Orap van de ene dag op de andere dag heb gestopt zonder overleg met wie dan ook. Groot paniek bij de hulpverlening en bij mijn familie en vrienden. “Dit kwam niet goed”, dachten ze allemaal. Maar al gauw zagen mijn vrienden een totaal andere persoon in mij. Ook ik had het gevoel te gaan leven en alles weer mee te maken. In overleg met mijn toenmalige arts hebben we ook de Thyrax stopgezet. Nu is mijn schildklier zelfs weer helemaal in orde. Ja, het blijft moeilijk. De pieken en dalen zijn wel veel heftiger dan met medicijnen.

Sinds vorig jaar heb ik een goede psychiater en een goede hulpverlener, waar ik veel contact mee heb. Eindelijk mensen die mij begrijpen maar ze waren niet blij dat ik met al mijn medicatie was gestopt. Vorig jaar kwam ik in een manische periode terecht. Tijdens die periode heb ik veel steun van hun gehad door gewoon in contact te blijven. Op een gegeven moment kwam ik in een depressie terecht en kreeg ik Abilify voorgeschreven. Dit werkte echter maar kort. Daarna deed het niets meer en volgde een opname. Gelukkig met hele goede afspraken, die voor mij heel belangrijk waren. Dit was op een crisisafdeling. Na drie weken kon ik weer naar huis, zonder medicijnen. Ook dat ging niet echt lekker en ik kreeg Quetiapine. Dit medicijn heb ik maar een tijdje gebruikt want mijn lichaam reageerde hier erg heftig op en werd er weer sterk door onderdrukt. Ik heb toen in overleg met de psychiater afgesproken dat ik dit alleen nog zou gebruiken zo nodig. Dat was 19 maart jongstleden maar het was geen succes.

“Mijn hulpverlener kan ik altijd een mail sturen waar hij zo snel mogelijk op reageert.”

Ik denk dat ik het momenteel zonder medicijnen red omdat ik een goede hulpverlener en een goede psychiater heb, die me begrijpen. Als hij afwezig is dan zorgt hij altijd voor een vervanger, die ik ondertussen ook goed ken. Ze begrijpen ook waarom ik geen medicijnen meer wil slikken en weten dat het heel moeilijk kan zijn om het zonder medicijnen te redden. Vanaf half april zit ik best in een hele moeilijke periode waarin veel ervaringen uit mijn verleden, wat altijd weggestopt is door de pillen, naar boven komen. Dus heel veel prikkels. Maar ik weet ook wanneer ik moet stoppen en moet gaan rusten. Ik houd een agenda bij en ik schrijf op briefjes wat ik aan huishoudelijke taken moet doen. Hierdoor hoef ik in mijn hoofd niets te onthouden. De briefjes zorgen voor rust in mijn hoofd. Met mijn hulpverlener bespreek ik de veranderingen van mijn gedrag die ik zelf voel en die mijn hulpverlener ervaart. Eindelijk heb ik nu het gevoel dat ik leef. En ik ben blij dat ik zelfs vrijwilligster kan zijn bij een hondenschool in de kantine, waar ik mijn eigen beide honden mee naar toe kan nemen. Maar ook daar moet ik goed in de gaten houden wat ik doe en inderdaad op tijd “stop” zeggen.

Via de psychiater en mijn hulpverlener heb ik wel altijd de mogelijkheid om terug te vallen naar de Quetiapine maar of dat ooit gebeurt, kan ik nu niet zeggen. Ik heb ondervonden dat het heel belangrijk is om een erg goede verstandhouding met je hulpverleners te hebben. Ik hoop dat ik dat genoeg heb om de pillen niet weer te hoeven gebruiken. Ik weet nu dat ik het leven, ook al is het moeilijker, toch veel echter beleef dan in al die jaren dat ik pillen heb geslikt.


Fransisca

Mijn naam is Fransisca Furda (58 jaar). Ik ben alleenstaand en heb een zoon en kleindochter. Bij mij is ook de bipolaire stoornis vastgesteld en daar ben ik eigenlijk al mijn hele leven mee bezig. Mijn hobby’s zijn mijn honden Olex en Joy. Daar ga ik driemaal in de week mee naar de hondenschool, waar ik als vrijwilligster in de kantine werk.

13 gedachten over “Het gevoel dat ik weer leef

 1. Het is nu ruim een jaar nadat mijn artikel heb geschreven, en na ruim een maand geleden een heel dieptepunt gehad te hebben, nu een complete andere kijk op hulpberleners en op suicide voor mensen met psychische problemen. Had zelf nooit verwacht dit nog eens uit mijn mond te horen zeggen. Afgelopen vrijdag hier zelfs een uitvoerig gesprek met mijn behandelaar over gehad. Hij vond het blijkbaar wel heel interessant.

 2. Sommige mensen hebben niks mer chakras en yoga….

  Ik slik een boek medicijnen waaronder lithium en thyrax : mijn schildklier is gewoon dood, reanimatie onmogelijk zeggen verschillende internisten . Ik zou ook wel willen stoppen met vooral de lithium, maar de 3-jaar durende depressie met psychoses waren mij en mijn gezin te zwaar!!!
  Na een maand of 4 me erg lekker te hebben gevoeld, zit ik weer in n depressie. Nu na mijn aanhoudend gezeur hoop ik op extra medicijnen juist!!! Ik weet wat werkt bij mij na 25 jaar!
  Vergeet niet dat iedereen anders is…

  • Oh ja nog een ding: ik las het al bij iemand anders, maar ben zelf 30 kilo aangekomen na gebruik van lithium..( op n lengte van 153 krijg je dan een dik michelinmannetje!) wie heeft daar nog meer last van? Mijn psychiater zegt dat t n mythe is en dat je meer trek krijgt van lithium… Maar ik eet heel gezond en zelfs minder, door gebrek aan eetlust!!!

  • Kortgeleden weer voor een algeheel bloedondezoek hen geweest en daar wordt ook altijd de waarden van de schildklier getest, en die zijn nog steeds helemaal goed. Merk toch nig steeds dat ik veel meer leef, en merk dat ik op dit moment naast vooral de steun van mijn hulpverlener en psychiater, toch nu genoeg steun vindt bij de Quetiapine. En ook maar in hele lichte dosis, althans volgens de hulpverlener en de psychiater, maar ik reageer daar erg sterk op. In overleg met hun, hebben we dus ook afgesproken als ik weer wil stoppen dan kan dat, wil ik deze blijven gebruiken is het ook goed. Ik merk inderdaad dat mijn eigen regie te hebben, heel belangrijk is voor me. Misschien is het makkelijker omdat ik alleen woon met twee honden, als dan wanneer je een gezin hebt, al twijfel ik daar ook wel een beetje aan. Ik merk nog steeds dar ik alles in het leven veel meer beleef, in die voorgaande jaren was ik helemaal verdoofd bij alles. Geven zelfs mijn hulpverlener en psychiater toe, waardoor nu alle nare dingen uit die verdoofde wereld nu sterk naar boven komen, waar me nu voor is aangeraden om cognitieve therapie te gaan doen. Maar pas als ik zelf heel goed heb uitgezocht wat dit inhoudt. En na er nog goed over gesproken te hebben, ook met degene waar ik dan contact mee moet hebben. Dit is dus geen opnamen, maar een individuele therapie. Maar moet er eerst nog goed over denken. Hoop zelf dus zo niet meer alle pillen weer nodig te hebben, en of ik de Quetiapine dan wel blijf gebruiken of niet, dat zie ik dan in de toekomst wel!
   Maar wens jou ook veel sterkte met hoe jij met je strijd, zo zie ik het dus, omgaat en ja er is geen mens gelijk…..

Plaats hieronder je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s