Films

Hieronder vind je links naar verschillende films. Klik op de rode link om de film(trailer) te bekijken.

Sven is echtgenoot, vader en kunstenaar. Hij worstelt met een bipolaire en schizo-affectieve stoornis waardoor hij lange periodes van zware psychose heeft gekend. Ingewikkeld is het verhaal van een man die, na jarenlange strijd in psychiatrie, een manier heeft ontwikkeld om met zijn psychische aandoening te leven door middel van kunst, verbeeldingskracht en innovatie.

Regie: Marie de Hert en Ellen Polard  (Bron: 2Doc.nl)
Documentaire: Ingewikkeld


Openhartig vertellen mensen met een bipolaire stoornis over hun leven en hoe ze ermee om kunnen gaan. Ook in relatie met werk en partner. Een psychiater belicht de medische kant en achtergrond van de diagnose Manisch Depressief (Bron: VMDB).

Film: Manisch Depressief ?!!!


In 2006 maakte Stephen Fry de tweedelige BBC-documentaire “Stephen Fry – The Secret Life of the Manic Depressive”, waarin hij uit de kast komt als lijder aan een cyclothyme stoornis, een type manisch-depressieve stoornis. Hij interviewt bekende en minder bekende mensen die dezelfde ziekte hebben en vertelt over zijn extreme stemmingen aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen leven (Bron: Wikipedia). Bekijk hier zijn documentaire.

Deel 1: ‘The Secret Life of the Manic Depressive’
Deel 2: ‘The secret Life of the Manic Depressive’


De vader van hoofdpersoon Roderik Schaepman is manisch depressief. Dertig jaar eerder ontspoorde hij in een manische psychose en liet het gezin achter met grote schulden toen Roderik 9 jaar was. Roderik wil weten wat er is gebeurd en spoort zijn vader op (Bron: NPO 2Doc).

Film: Ver van Daan


Crazy…or wise? The traditional wisdom of indigenous cultures often contradicts modern views about a mental health crisis. Is it a ‘calling’ to grow or just a ‘broken brain’? The documentary CRAZYWISE explores what can be learned from people around the world who have turned their psychological crisis into a positive transformative experience. Click here to see the extended trailer.

Hier kun je de gehele film gratis zien.
Password is: CWDUTCH

Pat Solitano is net ontslagen uit een psychiatrische inrichting en probeert zijn leven met een bipolaire stoornis weer op te bouwen. Hij trekt in bij zijn ouders en doet de zoveelste poging om weer in het reine te komen bij zijn ex-vrouw. Dat zij niks meer van hem wil weten, weigert hij onder ogen te zien. Pas wanneer de heetgebakerde Pat de onaangepaste Tiffany ontmoet, die zo haar eigen problemen heeft, komt hij zichzelf echt tegen (Bron: Film1).

De filmtrailer: Silver Linings Playbook 


Carla (Holmes) en Marco (Luke Kirby) zijn twee manisch depressieve dichters die vaak een beroep doen op hun emotionele extremen. Wanneer ze stoppen met hun medicijnen, eindigen ze in hetzelfde psychiatrische ziekenhuis. Hun onderlinge chemie werkt op hun emoties en zorgt ervoor dat ze nog meer de weg kwijtraken. Ondanks talloze pogingen om ze uit elkaar te houden, doet het tweetal er alles aan om deze prachtige maar destructieve romance na te jagen. Deze brengt Carlo en Marco van ongelofelijke manische hoogtepunten naar suïcidale, depressieve dieptepunten, tot het moment dat ze moeten kiezen tussen de liefde en hun geestelijke gezondheid. (Bron: Filmtotaal)

De filmtrailer: Touched with fire


Cameron Stuart is een manisch-depressieve vader die probeert zijn vrouw terug te winnen nadat hij na een zenuwinzinking en het verlies van zijn baan in het ziekenhuis beland is. De rijke familie van Cameron geeft geen enkele steun aan het echtpaar. Maggie heeft een plan, ze wil naar New York verhuizen om een diploma te halen in 18 maanden tijd. Cameron zal in Boston anderhalf jaar lang alleen verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun twee dochters. (Bron: Wikipedia)

De filmtrailer: Infinitely Polar Bear


Mr. Jones is een grootmoedige, innemende en charmante man. Hij lijdt echter aan een bipolaire stoornis. Die psychische ziekte veroorzaakt ingrijpende stemmingswisselingen bij hem. Na periodes van bijna suïcidale depressie kent hij euforische periodes waarin hij alles heel intensief beleeft en zich expansief gedraagt. Wanneer hij tijdens een uitvoering van Beethovens Negende Symfonie impulsief het podium opstormt om de dirigeerstok enthousiast over te nemen wordt hij opgepakt. Hij wordt naar een speciale psychiatrische inrichting overgebracht. Dokter Elizabeth Bowen ontfermt zich over hem en na een tijdje ontstaat er een band tussen hen. Wanneer hij haar verleidt wordt ze hevig verliefd op hem, wat haar carrière kan schaden. (Bron: Wikipedia)

De filmtrailer: Mr. Jones


The Dark Horse vertelt het waargebeurde levensverhaal van Genesis Potini, een in 2011 overleden Nieuw-Zeelander met een bipolaire stoornis. In een samenleving waarin het voor veel jongeren moeilijk is de verleidingen van het verkeerde pad te weerstaan, probeerde hij met schaken hun leven weer op de rails te krijgen. Daarbij trotseert hij de moeilijkheden van zijn eigen aandoening en soms van criminelen. (Bron: FilmVandaag)

De filmtrailer: The Dark Horse.


Deze film is geregisseerd door Martin Koolhoven
met Jesse Rinsma, Carice van Houten en Tom van Kessel. Bonnie en haar moeder Lis houden van olifanten. Lis is wel een lieve maar geen gewone moeder. Soms is ze heel druk en vrolijk, en dan weer heel somber. Bonnie’s vriendje Koos heeft een heleboel broertjes en zusjes en eigenlijk wil Bonnie ook graag een broertje. Maar dat vindt haar moeder niet zo’n goed idee. Baby’s krijg je niet zomaar, dan kun je beter een huisdier nemen, vindt Lis. Om Bonnie te verrassen neemt Lis op een dag een olifant mee naar huis.

De filmtrailer: Knetter


Deze film is geregisseerd door Paula van der Oest
met Carice van Houten, Rutger Hauer en Liam Cunningham. Dichteres Ingrid Jonker is al van kleins af aan op zoek naar een liefde en een thuis. Haar vader, die deel uitmaakt van de Apartheidsregering als minister van censuur, heeft haar afgewezen. Veel mannen voelen zich echter aangetrokken tot de prachtige en gepassioneerde Ingrid. Op een bepaald moment heeft Ingrid een relatie met twee mannen tegelijk: de beroemde en bekende Zuid-Afrikaanse schrijvers Jack Cope en André Brink. Ingrid hoopt dat ze op deze manier de rust kan vinden waar ze al jaren naar op zoek is. (Bron: MovieMeter).

De filmtrailer: Black Butterflies


Voor zover zij zich kunnen herinneren, hebben Marion, Claire en Louise altijd geleefd op het ritme van de vreugde en de pijn van hun alleenstaande moeder Alice, die lijdt aan een bipolaire stoornis. Vandaag hebben zij alleen hun liefde om zich te verzetten tegen deze destructieve spiraal waarin Alice elke dag meer en meer wegzinkt. Een oneindige liefde, even gewelddadig als onuitsprekelijk (Bron: MovieMeter)

De filmtrailer: La Ruche