Films

Hieronder vind je links naar verschillende films. Klik op de rode link om de film(trailer) te bekijken.

ingewikkeldSven is echtgenoot, vader en kunstenaar. Hij worstelt met een bipolaire en schizo-affectieve stoornis waardoor hij lange periodes van zware psychose heeft gekend. Ingewikkeld is het verhaal van een man die, na jarenlange strijd in psychiatrie, een manier heeft ontwikkeld om met zijn psychische aandoening te leven door middel van kunst, verbeeldingskracht en innovatie.

Regie: Marie de Hert en Ellen Polard  (Bron: 2Doc.nl)
Documentaire: Ingewikkeld


Openhartig vertellen mensen met een bipolaire stoornis over hun leven en hoe ze ermee om kunnen gaan. Ook in relatie met werk en partner. Een psychiater belicht de medische kant en achtergrond van de diagnose Manisch Depressief (Bron: VMDB).

Film: Manisch Depressief ?!!!


Er is veel bekend over de gevolgen van bipolaire stemmingsstoornissen voor degene die aan deze aandoening lijdt. Minder is bekend over de gevolgen voor de naastbetrokkenen. Daarover gaat deze film. De dochter vertelt hoe zij worstelde met de manische en depressieve episoden van haar moeder (Bron: KenBis).

Voorlichtingsfilm: Het leven op zijn kop


Deze mini-documentaire is gemaakt door filmmaker en ervaringswerker Bas Labruyere, in samenwerking met de onderzoekers van de treating trauma in psychosis study. In deze mini-documentaire vertellen vier dappere deelnemers en helden over hun persoonlijke ervaringen.

Documentaire: Trauma en Psychose


thesecretlifeIn 2006 maakte Stephen Fry de tweedelige BBC-documentaire “Stephen Fry – The Secret Life of the Manic Depressive”, waarin hij uit de kast komt als lijder aan een cyclothyme stoornis, een type manisch-depressieve stoornis. Hij interviewt bekende en minder bekende mensen die dezelfde ziekte hebben en vertelt over zijn extreme stemmingen aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen leven (Bron: Wikipedia).

Documentaire: ‘The Secret Life of the Manic Depressive’


VervanDaanDe vader van hoofdpersoon Roderik Schaepman is manisch depressief. Dertig jaar eerder ontspoorde hij in een manische psychose en liet het gezin achter met grote schulden toen Roderik 9 jaar was. Roderik wil weten wat er is gebeurd en spoort zijn vader op (Bron: NPO 2Doc).

Film: Ver van Daan


crazywiseCrazy…or wise? The traditional wisdom of indigenous cultures often contradicts modern views about a mental health crisis. Is it a ‘calling’ to grow or just a ‘broken brain’? The documentary CRAZYWISE explores what can be learned from people around the world who have turned their psychological crisis into a positive transformative experience. Click here to see the extended trailer.


silverliningsplaybook

Pat Solitano is net ontslagen uit een psychiatrische inrichting en probeert zijn leven met een bipolaire stoornis weer op te bouwen. Hij trekt in bij zijn ouders en doet de zoveelste poging om weer in het reine te komen bij zijn ex-vrouw. Dat zij niks meer van hem wil weten, weigert hij onder ogen te zien. Pas wanneer de heetgebakerde Pat de onaangepaste Tiffany ontmoet, die zo haar eigen problemen heeft, komt hij zichzelf echt tegen (Bron: Film1).

De filmtrailer: Silver Linings Playbook 

 


touchedwithfire

Carla (Holmes) en Marco (Luke Kirby) zijn twee manisch depressieve dichters die vaak een beroep doen op hun emotionele extremen. Wanneer ze stoppen met hun medicijnen, eindigen ze in hetzelfde psychiatrische ziekenhuis. Hun onderlinge chemie werkt op hun emoties en zorgt ervoor dat ze nog meer de weg kwijtraken.

Ondanks talloze pogingen om ze uit elkaar te houden, doet het tweetal er alles aan om deze prachtige maar destructieve romance na te jagen. Deze brengt Carlo en Marco van ongelofelijke manische hoogtepunten naar suïcidale, depressieve dieptepunten, tot het moment dat ze moeten kiezen tussen de liefde en hun geestelijke gezondheid. (Bron: Filmtotaal)

De filmtrailer: Touched with fire


 

infinitely_polar_bear

Cameron Stuart is een manisch-depressieve vader die probeert zijn vrouw terug te winnen nadat hij na een zenuwinzinking en het verlies van zijn baan in het ziekenhuis beland is. De rijke familie van Cameron geeft geen enkele steun aan het echtpaar. Maggie heeft een plan, ze wil naar New York verhuizen om een diploma te halen in 18 maanden tijd. Cameron zal in Boston anderhalf jaar lang alleen verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun twee dochters. (Bron: Wikipedia)

De filmtrailer: Infinitely Polar Bear

 


 

michael-clayton.16789

Michael Clayton (George Clooney) werkt voor een van de grootste advocatenbureaus van New York. Hij is een zogenaamde fixer, iemand die zorgt dat de cliënten van het kantoor niet in de problemen komen of deze anders zo effectief mogelijk met raad en daad bijstaat. Hierbij schroomt hij het niet om af en toe de wet te overtreden.

Clayton wordt op een avond door een in het buitenland verblijvende collega gevraagd om langs te gaan bij Arthur Edens (Tom Wilkinson). Edens is een van de beste advocaten van Claytons kantoor, maar die middag is hij bij een bespreking uit zijn bol gegaan en heeft zich daarbij – op camera – uitgekleed. Dat terwijl hij midden in een zaak zit dat een bedrijf dat chemicaliën produceert miljarden dollars kan kosten. Clayton denkt in eerste instantie dat alles vanzelf goed komt als de bipolaire Edens zijn medicijnen daarvoor weer gaat innemen, wat hij een paar dagen vertikt heeft. Deze is dat echter niet van plan en maakt een paranoïde indruk ten opzichte van het bedrijf dat hij verdedigt. Het hoofd van de juridische afdeling, Karen Crowder (Tilda Swinton), is van alles uit de hoek aan het zoeken om de schade voor het bedrijf te beperken. Een tijdje daarna overlijdt Edens, officieel door zelfmoord. Clayton kan niettemin geen enkele clou vinden die er op duidt dat Edens dat van plan was. Daarop besluit hij uit te zoeken waar Edens zich exact mee bezig hield. (Bron: Wikipedia)

De filmtrailer: Micheal Clayton


mrjones

Mr. Jones is een grootmoedige, innemende en charmante man. Hij lijdt echter aan een bipolaire stoornis. Die psychische ziekte veroorzaakt ingrijpende stemmingswisselingen bij hem. Na periodes van bijna suïcidale depressie kent hij euforische periodes waarin hij alles heel intensief beleeft en zich expansief gedraagt.

Wanneer hij tijdens een uitvoering van Beethovens Negende Symfonie impulsief het podium opstormt om de dirigeerstok enthousiast over te nemen wordt hij opgepakt. Hij wordt naar een speciale psychiatrische inrichting overgebracht. Dokter Elizabeth Bowen ontfermt zich over hem en na een tijdje ontstaat er een band tussen hen. Wanneer hij haar verleidt wordt ze hevig verliefd op hem, wat haar carrière kan schaden. (Bron: Wikipedia)

De filmtrailer: Mr. Jones


 

darkhorse

The Dark Horse vertelt het waargebeurde levensverhaal van Genesis Potini, een in 2011 overleden Nieuw-Zeelander met een bipolaire stoornis. In een samenleving waarin het voor veel jongeren moeilijk is de verleidingen van het verkeerde pad te weerstaan, probeerde hij met schaken hun leven weer op de rails te krijgen. Daarbij trotseert hij de moeilijkheden van zijn eigen aandoening en soms van criminelen. (Bron: FilmVandaag)

De filmtrailer: The Dark Horse.