Films

Hieronder vind je links naar verschillende films. Klik op de rode link om de film(trailer) te bekijken.

ingewikkeldSven is echtgenoot, vader en kunstenaar. Hij worstelt met een bipolaire en schizo-affectieve stoornis waardoor hij lange periodes van zware psychose heeft gekend. Ingewikkeld is het verhaal van een man die, na jarenlange strijd in psychiatrie, een manier heeft ontwikkeld om met zijn psychische aandoening te leven door middel van kunst, verbeeldingskracht en innovatie.

Regie: Marie de Hert en Ellen Polard  (Bron: 2Doc.nl)
Documentaire: Ingewikkeld


Openhartig vertellen mensen met een bipolaire stoornis over hun leven en hoe ze ermee om kunnen gaan. Ook in relatie met werk en partner. Een psychiater belicht de medische kant en achtergrond van de diagnose Manisch Depressief (Bron: VMDB).

Film: Manisch Depressief ?!!!


Er is veel bekend over de gevolgen van bipolaire stemmingsstoornissen voor degene die aan deze aandoening lijdt. Minder is bekend over de gevolgen voor de naastbetrokkenen. Daarover gaat deze film. De dochter vertelt hoe zij worstelde met de manische en depressieve episoden van haar moeder (Bron: KenBis).

Voorlichtingsfilm: Het leven op zijn kop


thesecretlifeIn 2006 maakte Stephen Fry de tweedelige BBC-documentaire “Stephen Fry – The Secret Life of the Manic Depressive”, waarin hij uit de kast komt als lijder aan een cyclothyme stoornis, een type manisch-depressieve stoornis. Hij interviewt bekende en minder bekende mensen die dezelfde ziekte hebben en vertelt over zijn extreme stemmingen aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen leven (Bron: Wikipedia).

Documentaire: ‘The Secret Life of the Manic Depressive’


VervanDaanDe vader van hoofdpersoon Roderik Schaepman is manisch depressief. Dertig jaar eerder ontspoorde hij in een manische psychose en liet het gezin achter met grote schulden toen Roderik 9 jaar was. Roderik wil weten wat er is gebeurd en spoort zijn vader op (Bron: NPO 2Doc).

Film: Ver van Daan

 

 

UnknownDe zus van documentairemaker Susanne Heering had last van een bipolaire stoornis en maakte op haar 32e een einde aan haar leven. Heering brengt in ‘Het voorland is back’ het rouwproces van haar familie in beeld. Susanne en haar drie zussen en broer vertellen hoe ze ‘nabestaan’ – na de dood van hun jongste zus. Hoe smeedden ze van hun pijn sterke onderlinge banden? In ‘Het voorland is back’ gaat journalist Coen Verbraak hierover met broer en zussen in gesprek (Bron: NPO 2Doc).

Documentaire: Het voorland is back

 


crazywiseCrazy…or wise? The traditional wisdom of indigenous cultures often contradicts modern views about a mental health crisis. Is it a ‘calling’ to grow or just a ‘broken brain’? The documentary CRAZYWISE explores what can be learned from people around the world who have turned their psychological crisis into a positive transformative experience. Click here to see the extended trailer.


silverliningsplaybook

Pat Solitano is net ontslagen uit een psychiatrische inrichting en probeert zijn leven met een bipolaire stoornis weer op te bouwen. Hij trekt in bij zijn ouders en doet de zoveelste poging om weer in het reine te komen bij zijn ex-vrouw. Dat zij niks meer van hem wil weten, weigert hij onder ogen te zien. Pas wanneer de heetgebakerde Pat de onaangepaste Tiffany ontmoet, die zo haar eigen problemen heeft, komt hij zichzelf echt tegen (Bron: Film1).

De filmtrailer: Silver Linings Playbook 

 


touchedwithfire

Carla (Holmes) en Marco (Luke Kirby) zijn twee manisch depressieve dichters die vaak een beroep doen op hun emotionele extremen. Wanneer ze stoppen met hun medicijnen, eindigen ze in hetzelfde psychiatrische ziekenhuis. Hun onderlinge chemie werkt op hun emoties en zorgt ervoor dat ze nog meer de weg kwijtraken.

Ondanks talloze pogingen om ze uit elkaar te houden, doet het tweetal er alles aan om deze prachtige maar destructieve romance na te jagen. Deze brengt Carlo en Marco van ongelofelijke manische hoogtepunten naar suïcidale, depressieve dieptepunten, tot het moment dat ze moeten kiezen tussen de liefde en hun geestelijke gezondheid. (Bron: Filmtotaal)

De filmtrailer: Touched with fire


 

infinitely_polar_bear

Cameron Stuart is een manisch-depressieve vader die probeert zijn vrouw terug te winnen nadat hij na een zenuwinzinking en het verlies van zijn baan in het ziekenhuis beland is. De rijke familie van Cameron geeft geen enkele steun aan het echtpaar. Maggie heeft een plan, ze wil naar New York verhuizen om een diploma te halen in 18 maanden tijd. Cameron zal in Boston anderhalf jaar lang alleen verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun twee dochters. (Bron: Wikipedia)

 


mrjones

Mr. Jones is een grootmoedige, innemende en charmante man. Hij lijdt echter aan een bipolaire stoornis. Die psychische ziekte veroorzaakt ingrijpende stemmingswisselingen bij hem. Na periodes van bijna suïcidale depressie kent hij euforische periodes waarin hij alles heel intensief beleeft en zich expansief gedraagt.

Wanneer hij tijdens een uitvoering van Beethovens Negende Symfonie impulsief het podium opstormt om de dirigeerstok enthousiast over te nemen wordt hij opgepakt. Hij wordt naar een speciale psychiatrische inrichting overgebracht. Dokter Elizabeth Bowen ontfermt zich over hem en na een tijdje ontstaat er een band tussen hen. Wanneer hij haar verleidt wordt ze hevig verliefd op hem, wat haar carrière kan schaden. (Bron: Wikipedia)

De filmtrailer: Mr. Jones


 

darkhorse

The Dark Horse vertelt het waargebeurde levensverhaal van Genesis Potini, een in 2011 overleden Nieuw-Zeelander met een bipolaire stoornis. In een samenleving waarin het voor veel jongeren moeilijk is de verleidingen van het verkeerde pad te weerstaan, probeerde hij met schaken hun leven weer op de rails te krijgen. Daarbij trotseert hij de moeilijkheden van zijn eigen aandoening en soms van criminelen. (Bron: FilmVandaag)

De filmtrailer: The Dark Horse.