Doel en activiteiten

Stichting Petra etcetera wil mensen met psychische aandoeningen, met name mensen met een bipolaire (stemmings)stoornis, helpen op weg naar herstel. We gunnen mensen met deze gevoeligheid een gelukkig en betekenisvol leven. Ons uiteindelijk doel is dat mensen gaan opbloeien, dat ze gaan groeien en zichzelf ontplooien. En (zonodig) misschien weer kunnen meedoen met de maatschappij.

Dit doet de stichting door het geven van (praktische) informatie en ervaringskennis via onder andere deze website.

Platform
Daarnaast biedt de stichting mensen een podium in de vorm van gastblogs en -vlogs om hun ervaringen te delen want openheid is een ‘must’ voor herstel. Deze verhalen worden ook, als de betreffende persoon dat goed vindt, online via social media gedeeld. Als je eraan toe bent om je verhaal te delen (anoniem mag natuurlijk ook), kun je op de homepagina de ‘spelregels’ downloaden en/of mailen naar: redactie@petraetcetera.nl.

Community
Ook faciliteert de stichting in het (online en/of fysieke) contact tussen ervaringsgenoten, (direct)betrokkenen en behandelaars. Deze ontmoeting is van groot belang voor herstel want we kunnen veel van elkaar leren. Dit contact vindt plaats via onder andere onze besloten Facebookgroep maar we organiseren ook periodiek beeldbelsessies met een kleine groep mensen over een bepaald thema zodat ieder de persoonlijke aandacht krijgt die hij of zij verdient. Ervaringsgenoten onderling hebben vaak aan één woord genoeg om te begrijpen wat iemand voelt en bedoelt, en je hebt tenslotte de ander als spiegel nodig in het leven om jezelf te kunnen zien en beter te leren kennen. Een gesprek met een ander is een kennismaking met jezelf!

Lezingen
We hopen vooral ook dat door het geven van open en eerlijke informatie het (zelf)stigma vermindert want vaak ontstaat dit door schaamte maar ook door onwetendheid van de omgeving. Je kunt ons daarom ook boeken voor het verzorgen van een (interactieve) presentatie of webinar in ruil voor een donatie aan de stichting. Mail hiervoor naar: info@petraetcetera.nl

Projecten
Op dit moment zijn we bezig met het verzamelen van ervaringsverhalen en/of gedichten voor het maken van een verhalenbundel voor en van mensen met een bipolaire gevoeligheid maar ook (direct)betrokkenen en behandelaars kunnen hun ervaring delen. Zie kopje ‘Projecten’ onder ‘De Stichting’ op de homepage.

Ook zijn we ons aan het voorbereiden om podcasts te gaan maken over belangrijke thema’s waarbij mensen met vragen kunnen inbellen. Niet alleen gesprekken over problemen maar vooral ook over dromen en verlangens? Wie is iemand eigenlijk buiten het ziektebeeld om? Een podcast met ook weer praktische tips en tricks om er zelf actief mee aan de slag te kunnen.

Voor deze projecten zijn we geld aan het inzamelen. Een donatie, groot of klein, is altijd welkom!