De stichting Petra etcetera deelt via deze website informatie en ervaringskennis over leven met een bipolaire stoornis. Petra’s verhaal maar ook die van andere ervaringsgenoten, betrokkenen en behandelaars met als doel (zelf)stigma op psychische aandoeningen weg te nemen. We hopen dat we mensen kunnen helpen die nog vechten tegen een psychische ziekte. Stop met vechten, praat erover en leer jezelf en je kwetsbaarheden kennen.

“Ik heet Petra,
ik heb een psychische gevoeligheid
maar ik ben zoveel meer.
Vandaar: Petra etcetera.”

Openheid over psychische problemen is, als je eraan toe bent, belangrijk voor herstel. Het leidt tot begrip bij de ander en is hét middel tegen stigma. Door je ervaringen te delen leren anderen jou beter kennen maar je leert ook jezelf goed kennen. En zelfkennis is nodig om de juiste keuzes in het leven te maken waardoor je beter in balans blijft. Mensen helpen op weg naar herstel, de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen en zo de kwaliteit van hun leven verbeteren … dat is wat we als stichting graag willen bereiken.

De pijlers van onze stichting zijn:
Openheid – Ontmoeting – Ontplooiing

Steun ons en doneer
Als beginnende organisatie zijn wij heel blij als je ons zou willen helpen met groeien. Onder het kopje ‘De Stichting’ kun je lezen wat onze doelen, activiteiten en plannen zijn. Klik op onderstaande afbeelding om je donatie, groot of klein, te doen. Het bedrag is nu ingesteld op vijf euro maar je kan het zelf aanpassen. Alle beetjes helpen!

Donatieplaatje


Wil jij een gastblog schrijven?
Heb je als ervaringsgenoot, betrokkene of behandelaar ervaringen met de bipolaire stoornis die je graag wilt delen? Aarzel niet en klik hier voor de spelregels want ‘delen is helen’.

“We zijn niet op zoek naar ervaren schrijvers,
we zijn op zoek naar ervaringen.”


Je kan ook een gastvlog maken! 

Vind je het leuk om voor ons YouTube-kanaal jezelf te vloggen en in het kort antwoord te geven op de volgende vier vragen:

 1. Wie ben je?
 2. Wat is er met je gebeurd?
 3. Wat was jouw keerpunt richting herstel?
 4. Hoe blijf je in balans?

Klik dan hier voor de spelregels of mail ons via: redactie@petraetcetera.nl

67 gedachten over “

 1. Hai Petra, ook ik ben al mijn hele leven bezig geweest met opnames, het zoeken naar mensen die het begrijpen. Ook bij mij is de bipolaire stoornis gesteld, en via de site van VMDB kwam ik je bericht tegen, pas nu gelezen. Vind het heel fijn dat je een side geopend hebt. Ik verneem ook vaak dat mensen me niet begrijpen. Heb net vanaf half april tot ongeveer een week geleden weer een hele moeilijke periode meegemaakt. Wat opnieuw weer veel energie heeft verbruikt. Heb nu sinds een jaar een echte goede hulpverlener waar ik heel veel steun aan heb. Heb vanaf mijn zestiende jaar altijd medicijnen moeten slikken hiervoor. Vele opnames meegemaakt met ook inderdaad isoleer en platspuiten omdat mensen ook in de psychiatrie me totaal niet begrepen. Mijn laatste opname was een crisisopname, dit keer echt in overleg met mijn behandelende psychiater, met hele goede afspraken! Heb zo`n anderhalf jaar terug van de ene op de andere dag vier soorten pillen laten staan vanuit de psychiatrie voorgeschreven had gekregen, waaronder ook lithium. Heb vanaf vorig jaar nog twee verschillende pillen geprobeerd, maar had er meer bijwerkingen van als dan dat het wat rust gaf. Vanaf 19 maart j.l. ben ik helemaal gestopt met het slikken van pillen, dit in overleg met mijn behandelende psychiater en mijn hulpverlener, wat ik anderhalf jaar geleden niet had gedaan, en waarvan iedereen in mijn buurt op de kop stond, zowel de hulpverlening als mijn familie. Weet nu voor het eerst sinds mijn vijftiende jaar war het is om niet onderdrukt te worden door pillen, heb ook ervaren dat het hele diepe dalen zijn waar ik in gekomen ben zonder die pillen de afgelopen periode, maar mijn hele leven had ik ook een stem in me die steeds het sein gaf van maar een eind aan je leven. En die stem is sinds een paar weken weg, en dat is heel raar om dat te ervaren, dat die weg is. Wel heb ik nog een medicijnkast vol met allerlei pillen uit mijn verleden, en die kunnen/ mogen van mij niet weg, want ik weet maar nooit. En het fijne is de hulpverlening waar ik momenteel in behandeling ben, begrijpen dit, dat is ook iets wat voor mij helemaal nieuw is. Ik hoop dat ik nog veel van je mag lezen, ik heb me ook aangemeld om je te blijven volgen. Dit was ongeveer in het groot wat ik je wou vertellen over mijn ervaring met mijn bipolaire stoornis. En ik ben als vrijwilligster in de kantine bezig bij een hondenschool, waar mijn beide honden altijd mee heen gaan. En dat is voor mij helemaal een fantastische afleiding, en daar word ik geaccepteerd zoals ik ben!

  • Heb je een mail gestuurd over het schrijven van mijn ervaring met medicatie, voor een gastblog, naar aanleiding van jouw antwoord op mijn schrijven.

 2. Geweldig! Eindelijk een nederlandse bipo’tje die op internet gaat schrijven. Ben al dik een jaar bezig met Amerikaanse facebookers. Daar is het veel makkelijker om over bipolair te schrijven..

  • Hallo Joyce, dit bipo’tje wil niet alleen zelf blogs schrijven maar zoekt ook nog andere lotgenoten die hun ervaringen willen delen over een bepaald onderwerp. Dus ben je geïnteresseerd, dan hoor ik het graag 🙂

  • Hallo Petra, ik wil het heel graag hebben over het erfelijkheids-aspect van onze ziekte. Ik ben zelf 31 jaar geleden gediagnostiseerd, vrij snel na de eerste manische periode, omdat mijn vader en zusje hier al mee bekend waren. Mijn zusje is één van de eersten die in het toenmalige Dijkzigt op de bipolaire poli behandeld werd.
   Vanaf de puberteit heeft mijn zoon kenmerken vertoond van de ziekte. Alleen heeft hij het altijd ontkend. Sinds februari dit jaar is hij in een diepe depressie gekomen. Hierna volgen de depressies en “drukke” periodes elkaar snel op elkaar. Waar ik benieuwd naar ben, is of veel mensen die in deze situatie zitten, ook schuldgevoelens hebben. Ik heb ze tenminste wel. Tevens vind ik het afschuwelijk dat hij geen medicijnen wil. En dat terwijl ik absoluut niet zonder ka. Ben benieuwd naar reactie(s)?

Plaats hieronder je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s