Wie ik écht ben

Tekst en foto’s: Els Zeldenthuis

Ik ben een vrouw van eind veertig en sinds 2012 in balans na een leven dat bestond uit enorme pieken en diepe dalen, veel… heel veel medicatie, opnames, therapieën en sombere vooruitzichten. Er is eens gezegd dat ik al stuiterend geboren ben. Als kind was ik erg druk. Mij concentreren en stilzitten was moeilijk. Toch had ik ook periodes dat ik me terugtrok, dan kon ik uren op mijn kamer zitten, muziek luisteren, lezen en vooral alleen zijn.

Gevoel uiten hoorde niet in die tijd, dat deed je gewoon niet. Punt.

Op mijn 16de kreeg ik voor het eerst antidepressiva. Ik was vooral moe. Later bleek het de ziekte van Pfeiffer. De medicatie haalde me totaal uit balans en gaf innerlijk veel verwarring omdat ik mezelf kwijt raakte en dat niet onder woorden kon brengen. Therapieën volgden, meer medicatie en ik ging hoe langer hoe meer ‘stuiteren’.

Mijn stemmingen wisselden elkaar steeds sneller af en een klein geluk was dat de depressies korter waren dan de hypomane episodes. Daardoor werden behandelingen afgesloten. Het ging weer goed met me. Depressie voorbij en ik voelde me goed. Dit patroon bleef en op mijn 37ste kreeg ik diagnoses waaronder de bipolaire stoornis. Eerst blij dat het een naam had. Dan een soort rouwproces want in de psycho-educatie werd duidelijk dat ik nooit kon genezen, altijd medicijnen moest slikken en onder behandeling van psychiater zou moeten blijven. Dat wilde ik niet geloven en dat was een terugkerend onderwerp in gesprekken. Ik MOEST accepteren dat dit zo was en ik moest uit die ontkenning.

Vanaf dat moment begon het drama pas echt. Balans was ver te zoeken ondanks alle medicatie, onderzoeken, second opinion, therapie, opnames enz. Ik ontregelde steeds meer, vaker en heftiger. Iedereen wees naar mij. Ik bleef in de ontkenning dat dit de oplossing was en bleef zeggen dat ik zou herstellen. Dat ik stabiel zou worden zonder medicatie. Natuurlijk zat er in mijn hoofd ook een twijfelstem want waarop baseerde ik dit? Op mijn gevoel. Maar dat werd ook overhoop gehaald door al die pillen. Dus kon ik mijn gevoel nog vertrouwen? Voelen werd iets dat steeds verder weg stond van me. Ik was aan het overleven in plaats van leven.

In januari 2012 kwam ik uit een opname en besloot dat het genoeg was. Ik stopte van de één op de andere dag met alle medicatie, stelde mijn psychiater hier netjes van op de hoogte en ging naar een klassiek homeopaat. Zij was tevens spiritueel coach wat mij aansprak want al langer had ik het idee dat er iets anders was dan de gestelde diagnoses.

 

stand-out-from-the-crowd_storyheadtwocol

Dit vermoeden leek te kloppen en er vielen toen zeer veel dingen op zijn plek. Ik voelde zeer subtiele trillingen om me heen en dat waren dus géén psychotische verschijnselen zoals ze eerder genoemd werden. Ook nam ik bijvoorbeeld stemmingen van anderen over en ik leerde me daarvoor af te schermen. Ik leerde om juist wél te voelen, om juist wél alles toe te laten wat zich in mijn lijf en hoofd afspeelde. En ik leerde hoe ik daarmee om kon gaan. In combinatie met klassieke homeopathie kwam er in zeer korte tijd balans in mijn leven. Ik ging weer voelen. Door de medicatie was dit zo onderdrukt dat ik het min of meer opnieuw moest leren. Het was een pittige tijd en toch wist ik dat dit mijn redding was, mijn kans op balans. Ik ben zeer gevoelig en dat hoeft niet onderdrukt te worden. Juist niet want dat maakte het alleen maar erger. De prikkelgevoeligheid mag er zijn en daarmee leren omgaan maakt het verschil tussen last en kracht.

Ik leefde lange tijd vooral in mijn hoofd en was daardoor het contact met mezelf kwijt. Overleven in plaats van leven. Ik ging weer naar feestjes en hield dan rekening met extra rust vooraf en nadien. Ik leerde mild te zijn voor mezelf door extra rustmomenten in te bouwen wanneer ik voelde dat ik dat nodig had. Dat leren herkennen en dan erkennen heeft mijn leven veranderd. Ik ben liefdevoller naar mezelf geworden en neem mezelf serieus.

Alles wat ik voel is waar, is echt en het mag er ook zijn. De depressies en manieën waren een gevolg van onderdrukken van gevoel en leven vanuit mijn gedachten. Ver weg van mezelf dus. Dat gevoel zich niet laat onderdrukken is nu wel duidelijk voor me. De angst om het aan te gaan, kan al zorgen voor een dip. En dat is ook gevoel, dat klopt, maar dat is meer een ontkenning, vlucht en vechtmechanisme. Tijdens een manie hoefde ik niks met mijn echte gevoel, want het ging prima. Tijdens depressies ook niet, want dan moesten ze me gewoon met rust laten en was ik vooral slachtoffer.

dandelion

Dat laatste is nog steeds belangrijk om te voelen voor me. Ik ben géén slachtoffer en ten alle tijden verantwoordelijk voor mijn eigen geluk, balans en leven in alle opzichten. Ik bepaal wat ik voel, wat ik denk en hoe ik omga met alles dat op mijn pad komt en niemand anders.

Ik herken nu ook wanneer ik minder in mijn lijf zit en mijn, vaak nog negatieve gedachten, de boventoon laat voeren. Terug in mijn lijf dus. Aarden. Veel de natuur in. Ademen. Rust en keuze maken of ik wil vluchten, vechten of accepteren. Accepteren van voelen en de angst om het aan te gaan is vaak vele malen groter dan het echte voelen. Ik ben enorm dankbaar voor de begeleiding die ik ook nu nog heb van iemand, die me steeds dichter naar mezelf brengt, wie ik écht ben en niet de persoon die ik zoveel jaren dacht te zijn. Leven vanuit mijn kracht, diezelfde kracht die ik in 2012 kon voelen en inzetten om mijn weg te gaan waarvan ik diep van binnen wist dat die de juiste was.  Een persoon die me alleen ziet al mens, voorbij welk label dan ook. Zo mag en kan ik mezelf nu ook zien, als mens…zonder etiket. Ik ben in balans zonder medicatie.

Eindelijk kan ik voluit zeggen: IK LEEF.


14333786_909173035853586_5053870864723065525_n

Ik ben Els en woon sinds 1993 met mijn vriend in de mooie Achterhoek. We hebben een zoon van 20 jaar, twee katten en een hond: mijn maatje, mijn alles. Dieren en natuur in alle facetten speelt een heel belangrijke rol in mijn leven.

8 thoughts on “Wie ik écht ben

 1. Beste Els,
  Ik zocht naar Els Zeldentuis uit Brunssum en kwam bij jouw verhaal terecht. Ik lees het boek: Jij bent de placebo van Dr. Joe Dispenza. Jouw verhaal zou daar in passen. Het vertelt precies wat er met je geest en je lichaam gebeurt als je zo als jij handelt. Echt heel interessant om te lezen.
  Ik denk dat de bib
  het wel heeft. Verder veel succes in het de echte Els zijn. Harrie
  Harriecrijns.jouwweb.nl

  Like

 2. Dapper Els, dat je dit proces bent aangegaan! Bijzonder om te lezen dat klassieke homeopathie voor jou zo goed werkt!
  Heel mooi zoals je schrijft: ‘De depressies en manieën waren een gevolg van onderdrukken van gevoel en leven vanuit mijn gedachten. Ver weg van mezelf dus’
  Dit komt helemaal overeen met mijn ervaring en met mijn visie op de bipolaire stoornis. Hoe belangrijk dat mensen zoals jij en ik dit geluid laten horen! Ik ben in het verleden 10 jaar lang manisch depressief geweest en ben daar door intensieve therapie volledig van hersteld. Met hersteld bedoel ik dan kunnen leven zonder medicatie en zonder depressieve of manische episodes. Hoewel de hele psychiatrische wereld in koor aan het roepen is dat een bipolaire stoornis ongeneeslijk is, is dit dus niet zo. Ik bewijs dit en jij bewijst dit nu ook volgens mij.
  Sinds een aantal jaren ben ik omgeschoold tot coach en therapeut en is het mijn hartenwens om voor mensen met bipolaire stoornis van betekenis te kunnen zijn. Ik heb onlangs mijn nieuwe website gelanceerd: http://www.bipolairanders.nl, een andere kijk op bipolaire stoornis.
  Op de site wil ik graag meer ervaringsverhalen van mensen verzamelen die hersteld zijn van een bipolaire stoornis.
  Els, vind je het goed dat ik dit verhaal ook gebruik en toevoeg aan de lijst van herstelverhalen op mijn site? Die lijst is nog maar heel kort, want het valt niet mee om mensen te vinden die helemaal hersteld zijn.
  Super hoe je bezig bent! Aarden, de natuur in, rust nemen, en vooral: niet weglopen voor je gevoel maar het rustig omarmen. This is the spirit! Ga vooral zo door. Goed te lezen dat je goede begeleiding hebt.

  Ronald van Aalten

  Like

  • Dag Ronald,
   Ik vind het prima en mocht je meer info oid willen mag je me ook mailen. Zet lieve niet openbaar mijn mailadres hier neer, maar er is vast andere manier op met elkaar in contact te komen.
   Groet,
   Els

   Like

 3. Wauw, Els wat is dit toch herkenbaar voor mij, ben trots op je hoe je je weg bewandelt….groetjes….

  Like

  • Dank je wel. Vaak vormt de herkenning ook een bijdrage aan verder herstel, een lichte bevestiging dat je gevoel klopt hebben we soms nog nodig.

   Like

 4. Dag Henk,
  Dank voor je reactie. Ik stuur je een mail, dus vragen, opmerkingen of dansjes zijn welkom 😉
  Groet, Els

  Like

 5. Beste Els Zeldenhuis,
  Wat ben ik zielsblij dat je dit met mij/ons wilt delen. Wat een strijdbaar verhaal! Ik ga hiermee ronddansen en erover nadenken. Als ik dan vragen heb of opmerkingen wil maken, mag dat dan? Ik bedoel dus eigenlijk: mag ik je e-mailadres? De mijne is schutte-henk@planet.nl

  Heel veel dank, Els!
  Henk Schutte

  Like

Plaats hieronder je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s