Openheid over psychische problemen is belangrijk voor herstel. Het leidt tot begrip bij de ander en is hét middel tegen stigma. Door je ervaringen te delen leren anderen jou beter kennen maar je leert ook jezelf goed kennen. En zelfkennis is nodig om de juiste keuzes in het leven te maken waardoor je beter in balans blijft.

“Ik heet Petra,
ik heb een psychische gevoeligheid
maar ik ben zoveel meer.
Vandaar: Petra etcetera.”

Via deze kennis- en ervaringssite over leven met een bipolaire stoornis deel ik niet alleen mijn eigen verhaal maar ook die van andere ervaringsgenoten, betrokkenen en behandelaars met als doel om eventueel (zelf)stigma op psychische aandoeningen weg te nemen. Graag zou ik deze drie werelden dichter bij elkaar brengen zodat we met zijn allen naar elkaar kunnen kijken als ‘gewoon’ mens en van elkaar kunnen leren waarbij het opbouwen van een vertrouwensrelatie het belangrijkste is.

quote1

Maar ik hoop vooral dat deze site mensen helpt die nog vechten tegen een psychische ziekte. Stop met vechten, praat erover en leer jezelf en je kwetsbaarheden kennen. Openheid kost moed maar geeft uiteindelijk kracht!


Wil jij ook een gastblog schrijven?

Heb je als ervaringsgenoot, betrokkene of behandelaar ervaringen met de bipolaire stoornis die je graag wilt delen? Aarzel niet en klik hier voor de spelregels want ‘delen is helen’.

“Ik ben niet op zoek naar ervaren schrijvers,
ik ben op zoek naar ervaringen.”


Je kan ook een gastvlog maken! 

Vind je het leuk om jezelf te vloggen en in het kort antwoord te geven op de volgende vragen: Wie ben je? Wat is er met je gebeurd? Wat was jouw keerpunt richting herstel? Hoe blijf je in balans? Klik dan hier voor de spelregels of mail mij via: redactie@petraetcetera.nl

63 gedachten over “

 1. 8 jaar samen gewoond getrouwd met mijn man die bipolair type 2 had de laatste 3 jaar waren moeilijk hij heeft het nooit geaccepteerd en gaf mij en de kinderen de schuld uiteindelijk is hij weggelopen ik was er kapot van denk nog vaak dat het ik anders kunnen doen

  Like

  • Wat ontzettend moeilijk moet dat voor jou zijn geweest dat jouw man zijn gevoeligheid niet kon accepteren. Voel je alsjeblieft niet schuldig. Het had blijkbaar zo moeten lopen, en kon hij niet anders.

   Like

 2. Dag Petra,

  het valt mij steeds meer en meer op, hoe je als MD er je directe omgeving dikwijls onder lijdt. Vooral je partner veradert daardoor en dat is niet prettig voor beiden.
  Maar het is nu eenmaal zo. Zoals ik met steeds twee goede weken volgt na 25jaar nog steeds een mindere week depri. Dat gaat tegenwoordig steeds met een dag hoofdpijn gepaard. Gewoom om van depri naar manie te gaan. Medicijnen kunnen dat nog steeds nier voorkomen. Je moet er maar mee leren leven, zeggen ze, maar je leven wordt er wel door gestuurd.

  Groeten Petra van Fons en Annie Wijnacker vanuit Vlissingen, ik hoop dat het met jou ook nog een beetje gaat ?

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Petra
  Ben erg benieuwd en wil graag meedoen! Ikzelf heb bipolaire stoornis1 en vind het moeilijk om te accepteren. Misschien wordt het op deze manier makkelijker….

  Geliked door 1 persoon

  • Heel goed dat je mee wilt doen om meer openheid te krijgen over psychische aandoeningen met name de bipolaire stoornis. Het zal best even spannend zijn maar uiteindelijk zal het jou ook helpen om jezelf mét deze gevoeligheid te accepteren. Op deze pagina kun je onder ‘Ook een gastblog schrijven?’ een link vinden naar de spelregels.

   Like

 4. Mijn man heeft een BP. En het valt soms echt vies tegen. Voor ons gezin. Is op dit moment emotioneel ge heel vlak.

  We zullen er mee moeten leren leven. Maar soms weet ik even niet hoe.. We komen er wel maar hebben nog een kaneel weg te gaan
  Weet nu wel dat ik voor ons huwelijk wil knokken.

  Geliked door 1 persoon

  • Hallo Claudia, ik begrijp dat het heel moeilijk is. Het is voor jou belangrijk om vooral ook voor jezelf te kiezen. Mijn mag pakt bijvoorbeeld wel eens de motor als ik in zo’n mineurstemming ben. Verder is het misschien een idee om samen een psycho-educatiecursus te doen. Deze wordt door Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen gegeven. Speciaal dus ook voor de partners. Zie: http://www.vmdb.nl/bipolair/psycho-educatiecursussen/

   Like

Plaats hieronder je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s