Bipolaire stoornis

plusminus De bipolaire stoornis wordt ook wel de manisch-depressieve stoornis genoemd. Bi-, uit het Latijnse bis (tweemaal); polair uit het Griekse polos (draaipunt), dus: tweepolig. Het is de benaming van een ziekte die twee stemmingspolen kent; een manische en een depressieve met tussendoor een normale stemming.

De stoornis komt bij ongeveer 2-4% van de algemene bevolking voor en kenmerkt zich door uitersten in stemming en activiteit. In een manie ben je over het algemeen uitbundig en daadkrachtig en in een depressie meestal juist teruggetrokken en passief.

Deze stemmingswisselingen kunnen grote gevolgen hebben voor het emotioneel en sociaal functioneren van de patiënt maar ook voor zijn of haar omgeving (partners, familie, vrienden of collega’s). In de uitersten van de stemming is opname in een psychiatrisch ziekenhuis vaak onvermijdelijk. De veelvormigheid van de aandoening bemoeilijkt een tijdige diagnose en daarmee een adequate behandeling. (Bron: plusminus en KenBis).

Heb je zelf een bipolaire stoornis of ben je betrokkene en heb je de behoefte om te praten met iemand die daar ook ervaring mee heeft? 

Voor een persoonlijk gesprek kun je, elke dag tussen 11.00 en 21.00 uur, bellen met de lotgenotenlijn van plusminus, voorheen de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen:

0900 – 5 123 456 (€ 0,10 p./min.)

9 gedachten over “Bipolaire stoornis

 1. Dank je John.
  Dit is een heel goed kort filmpje.
  Zeer to the point. Ik en veel anderen zullen delen uit dit filmpje bij zichzelf/bij een ander herkennen.
  Héél waardevol.
  Uiteindelijk zijn er naast de algemene symptomen ook veek verschillen van persoon tot persoon.
  Dat laatste is een gegeven waardoor een meer volledige identificatie slechts gradueel mogelijk is.
  Jeroen

 2. Even vlug voor ik naar bed ga. Kon het filmpje niet kijken. Ben al anderhalf jaar ziek, depressie, angststoornis, hypochonder en vermoedelijk ptss.
  Ben nu 59. En weet pas vanaf mijn 50 ste dat ik een bipolaire stoornis heb en borderline. Het laatste jaar veel opnames gehad en ook veel stress. Af en toe ermee te kappen. Nu is het grootste probleem mijn lichamelijke klachten, heb zelfs al een rolstoel gehaald. Er is niet echt iets gevonden en het meeste kan ook psychisch zijn. Ik ben een vrak geworden en zou graag willen weten of anderen ook lichamelijk ziek zijn geworden. Bed nu heel angstig en depressief. Een cirkel. Groetjes Gerry.

  • Hoi Gerry, ik denk dat het goed is als je deze vraag in de db-groep plaatst. Zie: https://www.facebook.com/groups/petraetcetera/
   In deze groep zitten heel veel lotgenoten.

   Zelf heb ik al vanaf mijn puberteit heel veel spierklachten. Ze dachten zelfs dat ik reuma had. Ik denk dat het te maken heeft met spanningen door de bipolaire stoornis.

 3. Pingback: Mijn leven begon bij 40 | Petra etcetera

 4. Hallo iedereen,

  Iemand in mijn familie heeft last van zijn bipolaire stoornis. Hij zit nu in zijn manische “periode” en heeft volgens mij niet door waar hij mee bezig, hij is (net zoals wordt gezegd in het filmpje) met iedereen ruzie aan het zoeken waarvan hij houdt. Zijn arts wilt hem graag helpen door middel van medicatie, maar hij weigert om erheen te gaan, omdat hij vindt dat hij geen bipolaire stoornis heeft, maar vindt dat de gene die dat tegen hem zegt, naar zichzelf moet kijken en niet met hem moet bemoeien
  Ik wil hem graag helpen, maar ik weet niet hoe. Hij is midden in de 20 en je kan iemand niet dwingen om hulp te zoeken.. Heeft iemand tips voor hem/onze familie?

  Alvast hartelijk bedankt!

  Groetjes,

  Layla

  • Hoi Layla,
   Het allerbeste is om met een paar mensen, die ECHT om hem geven en waar hij normaal altijd om geeft, samen te werken.
   Blijf hem overtuigen dat jullie hem niet als stabiel ervaren en probeer hem
   naar die arts te krijgen.
   Of: laat een conflictsituatie bewust, door jullie gecontroleerd, ietwat uit de hand lopen. Blijf dus tegengas geven. Hou hem de spiegel voor. Dat is het enige wat hem kan overtuigen. Laat hem mijn filmpje zien. Succes, groet – John.

 5. Hoi Petra,
  Ik hoop dat mijn filmpje via jouw blog ook weer mensen mag bereiken, die wat hebben aan dit filmpje. Al is er maar 1 lotgenoot of betrokkene die er een inzicht uit kan halen, dan is onze missie al geslaagd! Groet, John, Knappers.nl

Plaats hieronder je reactie.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s